söndag 5 augusti 2012

Ytterligare glimtar från Kambodja

Då tar vi det lite mer i ordning ...

Huset där vi bor, halvvägs upp, har en takterrass med gym och pool på våning 10. Det ligger precis vid   den avlånga parken vid Självständighetsmonumentet, så vi har fin utsikt från den stora balkongen på vår norrsida. Området är beläget strax utanför den mest centrala stan (BKK1) och har lite mer västerländsk prägel än andra delar av stan. Bland annat är det ganska många fina dyra hus, även om det fortfarande finns en del annat. Byggboomen är ännu i sin linda eftersom det fortfarande är svårt att bygga utan att fastna i korruptionens mekanismer, men det har börjat gå fort och lär accelerera. Om man vill veta exakt var vi bor på en karta går man till maps.google.com och slår upp "Khmer Basac Restaurant, Phnom Penh". Zoomar man in så ser man ett vitt höghus som ligger precis intill.

På Central Market kan man handla vad som helst, i stort sett. Fin gammal Art Deco-arkitektur men som överallt i Phnom Penh en bedagad skönhet. Det är svårt att hitta det man vill ha eftersom strumpor och borrmaskiner finns i samma butik och det finns hundratals butiker, de flesta utanför själva byggnaden under presenningar som färgar ljuset grönt och gör att svetten forsar. En butik är ett ca fyra kvadratmeter stort skåp med ett jalusi på framsidan. Eftersom det inte finns några lager ser man allt de har, och det gör det inte lättare att få en överblick. Klädstorlekar ses i regel från deras synvinkel, dvs XL är för litet för mig som har M hemma. Det mesta är kopior, allt från böcker (Lonely Planet etc.) till DVD:er och kläder. Möjligen är det original om det är koreanskt och förhållandevis dyrt. Vi har varit på ett par marknader till, men ännu inte på den stora klädmarknaden, kallad Ryska marknaden. Här går en del turister. I närheten finns det dyra och västerländskt orienterade varuhuset Sorya samt en bra busstation för fjärrbussar till resten av landet och de omgivande länderna.

 

Första kulturella utflykten gick till Wat Phnom, en tuktukfärd från oss norrut i innerstan. Templet ligger på den kulle varefter Phnom Penh är namngiven. De har både ett museum över stadens historia och själva templet, som är sevärt.



Familjen jobbar i gymmet.


Poolen på vårt tak. Övertäckta liggstolar gör att man slipper solen om man vill.


Nova och jag på fyrtiogradig picknick i parken utanför. Ovanpå hennes hatt skymtar Independence Monument, som är sisådär tjugo meter högt, ritat av den främsta företrädaren för New Khmer Architecture, Vann Molyvann.


Nya blommor till balkongerna inköptes under en av Christinas tvåtimmarsluncher. Vi ses alltså mitt på dagen och hon äter lunch hemma. Två underbara bouginvillea-träd samt lite annat.


Interiör från vår lägenhet. Nordisk minimalism möter tunga mahognymöbler. Pianot köpte vi av en musikskola. Vi testade det på plats, betalade minst tredubbelt vad det var värt, tog hem det och sedan funkar det inte. Jag slog upp modellen på nätet och det visar sig vara från 1988. Det gick nog lite väl fort där. Hoppas kunna löda ihop det på något vis. Vi får se det som välgörenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar