söndag 27 maj 2012

Rekognosceringsresa denna vecka ...

Oj

vad tiden går när man har roligt/mycket att göra/barn/ett liv (nåja)/många järn i många eldar/fingrarna i varenda syltburk. Förberedelserna för Kambodja pågår för fullt, och i morgon åker vi dit hela familjen för första gången för att rekognoscera, skriva hyresavtal med bostaden och låta barnen träffa skolorna. Dessutom kommer vi att träffa några svenska familjer varav vi känner en sedan tidigare. Christina stannar en vecka till för att förbereda övertagandet på jobbet, men jag och barnen reser hem efter första veckan. Det är nog bra att förbereda oss mentalt på vad som kommer, uppleva solen och värmen, kaoset och trafiken, gatubilden och maten, marknaderna och språksvårigheterna. Jag hoppas slippa släpa magsjuka barn tillbaka på flyget om en vecka, men för det finns inga garantier alls.

Här har vi fixat miljoner småärenden sedan sist, och av de två stora frågorna från sist ("Var ska barnen gå i  skola?" och "Var ska vi bo?") så har den senare löst sig och ersatts av "Vad gör vi av lägenheten i Stockholm?", mer om detta nedan.

Småärendena varierar egentligen ganska mycket i storlek, men bl.a. har vi

  • Vaccinerat oss med sprutor mot en massa äckligt. Druckit Dukoral och knaprat tyfoidkapslar med levande vaccin
  • Plockat ut malariaprofylax att använda på utflykter till utsatta landsdelar
  • Anmält utlandsvistelsen till Skattemyndigheten och Försäkringskassan
  • Förnyat Visa-kort m.m. så att de håller hela vistelsen
  • Förnyat passen
  • Öppnat konto i ICA-banken som inte har några avgifter för utlandsuttag(!)
  • Sagt upp SATS-kort
  • Sagt upp Davids mobilabonnemang
  • Sagt upp förskoleplatsen och omedelbart därefter ställt henne i kö igen till hösten 2014
  • Sagt upp skol- och fritidsplatserna
  • Fått barnens stackars nuvarande skollärare att i flera omgångar skriva rekommendationsbrev och fylla i blanketter
  • Fixat autogiro eller e-faktura på allt som är rimligt
  • Tagit över egna jobbmobilens abonnemang och förberett att göra dem till kontantkortsabonnemang under tiden, så att vi skall kunna använda dem när vi är hemma på somrarna. Det finns kuponger att köpa som ger fri surf under en begränsad tid!
  • Gått till tandläkaren
  • Bokat stor läkarundersökning i juni
  • Hittat ett ställe nära Arlanda där vi kan ställa bilen skyddat i två år
  • Bytt försäkringar till ett bolag som medger andrahandsuthyrning av bostad
  • Rensat pärmar med viktiga papper så att de också kan inackorderas på lämpligt sätt
  • Kontaktat en lägenhetsförmedling (apartment.se) som även har visat lägenheten för några möjliga hyresgäster, men inget napp ännu. Tyvärr har vår bostadsrättsförenings stadgar klausuler mot uthyrning till juridisk person, så vi får se om det alls är en framkomlig väg, se nedan
  • Sagt upp garageplatsen (eftersom vi inte får andrahandsuthyra den)
  • Förberett inackordering av större krukväxter som vi vill ha tilbaka
  • Förberett eftersändning av post till någon som samlar upp den i Sverige och kan vidarebefordra/skanna/sortera efter behov
  • Förberett visum
  • Börjat tömma lägenheten genom att packa/slänga/skänka/sälja/deponera saker
Några saker gör man smidigast först när det är dags, som att
  • Pausa fasta telefonen (Telia behåller vårt nummer och lägger en röstbrevlåda på det mot en mindre avgift)
  • Ställa av bilen
Utöver detta förbereder vi oss på jobbet genom att lämna över uppgifter till våra respektive vikarier och i mitt fall säga upp det konsultuppdrag jag sitter på (Postkodlotteriet). Jag jobbar fram till midsommar och tar sedan tjänstledigt i två år. Vi har läst mängder av engelska med barnen (Sonja jobbar i treans bok och David i femmans. Första Harry Potter på engelska är avklarad och vi har börjat på Hemligheternas Kammare). Dessutom läser vi mycket om Sydostasien i allmänhet och Kambodja i synnerhet, bl.a. "Pol Pots leende", "Lonely Planet's Guide to Cambodia" och den utmärkta "Culture Shock! Cambodia: A Survival Guide to Customs and Etiquette". Jag läser dessutom reportageboken "Alla monster måste dö" om Nordkorea av bara farten. Jag har digitaliserat vårt mediebibliotek för att göra det lättare att flytta med på ett par hårddiskar.

Boendet är som sagt klart: Det kommer att bli den lägenhet jag nämnde i förra inlägget i ett splitternytt, centralt beläget hus med pool på taket som idag bebos av Christinas företrädare på det jobb hon tillträder. En praktisk och enkel lösning som även innebär att vi kan ta över en del av bohaget. Ingen trädgård att springa i, men tillgång till pool, gym och lekrum samt service och säkerhetsvakter i receptionen. Se http://www.skyline.com.kh om du är nyfiken.

Så visst händer det saker. Men några stora frågor har ännu inte fått svar, som sagt:

Vad gäller barnens skolgång så skall vi alltså träffa skolor i Phnom Penh när vi är där i kommande vecka. iCAN, den brittiska skola som vi har som förstahandsval, vill absolut träffa barnen ansikte mot ansikte för att se hur bra de är på engelska och hur bra de i så fall kan tillgodogöra sig läroplanen. Vårt hårdpluggande börjar ge resultat, men det visar sig om det räcker. Naturligtvis kommer det att hinna hända ännu mer innan första augusti. Den andra skolan, amerikanska ISPP, som vi annars väljer, är svindyr att bara anmäla sig till. Den är däremot van att plocka upp studenter i farten med alla nivåer av engelska, så den är lämplig som andrahandsval, men den processen behöver vi inte dra igång fullt ut om vi inte får avslag från iCAN. Om någon vecka lär vi få veta.

Vad gäller att hyra ut lägenheten i Stockholm så har vi lite stiltje på förmedlarfronten, som dock kan genomföra visningar medan vi är borta. Men bara några dagar efter att jag och barnen kommer hem från PP bör vi ha bestämt oss. Fördelarna med att hyra ut via förmedling, förutom möjligheten att ta ut en helt annan hyra, är att både vi och den för oss helt främmande hyresgästen har en trygghet i mellanhanden: Brakar tvättmaskinen så ställer de in en ny. Slår hyresgästen sönder lägenheten så återställs den. Men blir det inget med förmedlingen så har vi en familj som jag känner sedan tidigare som kommer hemflyttande från utlandet och vill hyra i två år, så det passar egentligen väldigt bra. Även detta lär bli klart om någon vecka.

Vi har tillbringat denna helg i Köpenhamn med Christinas föräldrar och syskon med familjer, och har därför mindre än ett dygn på oss att packa och förbereda det sista inför rekognosceringsresan. Lite tajt, men vi har ganska bra koll. Nu är det spännande! Här kommer vi!